Ogrodniczy   Witamy na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Menu

20-950 LUBLIN, ul. Akademicka 13
tel. (+ 81) 445-65-05, 445-68-67




Badania

« wstecz

 

Badania
    

     Problematyka badawcza Katedry koncentruje się na zagadnieniach związanych z agrotechniką warzyw roślin leczniczych i przyprawowych uprawianych w polu i pod osłonami. Obiektami badań są podstawowe gatunki warzyw – pomidor, papryka, czosnek, fasola, bób, pietruszka, marchew, seler korzeniowy i naciowy, pasternak, rabarbar oraz rzadziej uprawiane – oberżyna, skorzonera, szalotka, siedmiolatka, karczoch, seler listkowy, rokietta siewna. Obiektami badań roślin leczniczych i przyprawowych są następujące gatunki: bazylia, szałwia, karczoch, mięta, czarnuszka, szczodrak, lebiodka, papryka ostra. Kolekcja wielu gatunków tych roślin założona w Gospodarstwie Doświadczalnym w Felinie stanowi również pomoc dydaktyczną dla studentów.

 

 

Zaplecze badawcze
 

     Katedra posiada w Gospodarstwie Doświadczalnym w Felinie ogrzewaną szklarnię z pomieszczeniem laboratoryjnym do szybkich analiz, pomieszczeniem socjalnym dla pracowników, tunele foliowe, wiatę z pomieszczeniami magazynowymi, przechowalnię materiału roślinnego i garaż oraz nowoczesną suszarnię do suszenia ziół i warzyw. Od kwietnia 2008 utworzono w Katedrze Laboratorium Jakości Warzyw i Surowców Zielarskich w którym przeprowadzana jest ocena zawartości substancji biologicznie czynnych występujących w warzywach i ziołach: włókna, wit.C, białka, cukrów, chlorofilu, antocjanów, kwasów fenolowych, flawonoidów, kapsaicynoidów, alkaloidów, azotanów i azotynów, olejku eterycznego, oleju tłustego, zanieczyszczeń mineralnych i organicznych. Laboratorium wyposażone jest w wysokiej jakości sprzęt laboratoryjny min. spektrofotometry, chromatograf cieczowy HPLC.

 


OFERTA


Kierunki badań

 

  •  agrotechnika roślin warzywnych, leczniczych i przyprawowych w uprawie polowej i pod osłonami
  •  intensyfikacja plonowania roślin warzywnych, leczniczych i przyprawowych w aspekcie jakości surowców zielarskich i warzyw
  • ocena wartości przydatności dla przemysłu krajowych i zagranicznych odmian roślin warzywnych
  • ocena wartości przechowalniczej i wartości biologicznej roślin warzywnych
  • ocena i dobór metod konserwowania surowców zielarskich
  • ocena zawartości metabolitów wtórnych w warzywach i surowcach zielarskich

 

Kontakt:


Kierownik Katedry


prof. dr hab. Halina Buczkowska

tel.: 81-524 71 16 e-mail: halina.buczkowska@up.lublin.pl