20-950 LUBLIN, ul. Akademicka 13
tel. (+ 81) 445-65-05, 445-68-67
Badania
Problematyka badawcza Katedry koncentruje siÄ™ na zagadnieniach zwiÄ…zanych z agrotechnikÄ… warzyw roÅ›lin leczniczych i przyprawowych uprawianych w polu i pod osÅ‚onami. Obiektami badaÅ„ sÄ… podstawowe gatunki warzyw – pomidor, papryka, czosnek, fasola, bób, pietruszka, marchew, seler korzeniowy i naciowy, pasternak, rabarbar oraz rzadziej uprawiane – oberżyna, skorzonera, szalotka, siedmiolatka, karczoch, seler listkowy, rokietta siewna. Obiektami badaÅ„ roÅ›lin leczniczych i przyprawowych sÄ… nastÄ™pujÄ…ce gatunki: bazylia, szaÅ‚wia, karczoch, miÄ™ta, czarnuszka, szczodrak, lebiodka, papryka ostra. Kolekcja wielu gatunków tych roÅ›lin zaÅ‚ożona w Gospodarstwie DoÅ›wiadczalnym w Felinie stanowi również pomoc dydaktycznÄ… dla studentów.
Zaplecze badawcze
Katedra posiada w Gospodarstwie DoÅ›wiadczalnym w Felinie ogrzewanÄ… szklarniÄ™ z pomieszczeniem laboratoryjnym do szybkich analiz, pomieszczeniem socjalnym dla pracowników, tunele foliowe, wiatÄ™ z pomieszczeniami magazynowymi, przechowalniÄ™ materiaÅ‚u roÅ›linnego i garaż oraz nowoczesnÄ… suszarniÄ™ do suszenia zióÅ‚ i warzyw. Od kwietnia 2008 utworzono w Katedrze Laboratorium JakoÅ›ci Warzyw i Surowców Zielarskich w którym przeprowadzana jest ocena zawartoÅ›ci substancji biologicznie czynnych wystÄ™pujÄ…cych w warzywach i zioÅ‚ach: wÅ‚ókna, wit.C, biaÅ‚ka, cukrów, chlorofilu, antocjanów, kwasów fenolowych, flawonoidów, kapsaicynoidów, alkaloidów, azotanów i azotynów, olejku eterycznego, oleju tÅ‚ustego, zanieczyszczeÅ„ mineralnych i organicznych. Laboratorium wyposażone jest w wysokiej jakoÅ›ci sprzÄ™t laboratoryjny min. spektrofotometry, chromatograf cieczowy HPLC.
OFERTA
Kierunki badań
Kontakt:
Kierownik Katedry
prof. dr hab. Halina Buczkowska
tel.: 81-524 71 16 e-mail: halina.buczkowska@up.lublin.pl