Ogrodniczy   Witamy na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu
Menu

20-950 LUBLIN, ul. Akademicka 13
tel. (+ 81) 445-65-05, 445-68-67




Badania

« wstecz

 

Badania
    

     Problematyka badawcza Katedry koncentruje siÄ™ na zagadnieniach zwiÄ…zanych z agrotechnikÄ… warzyw roÅ›lin leczniczych i przyprawowych uprawianych w polu i pod osÅ‚onami. Obiektami badaÅ„ sÄ… podstawowe gatunki warzyw – pomidor, papryka, czosnek, fasola, bób, pietruszka, marchew, seler korzeniowy i naciowy, pasternak, rabarbar oraz rzadziej uprawiane – oberżyna, skorzonera, szalotka, siedmiolatka, karczoch, seler listkowy, rokietta siewna. Obiektami badaÅ„ roÅ›lin leczniczych i przyprawowych sÄ… nastÄ™pujÄ…ce gatunki: bazylia, szaÅ‚wia, karczoch, miÄ™ta, czarnuszka, szczodrak, lebiodka, papryka ostra. Kolekcja wielu gatunków tych roÅ›lin zaÅ‚ożona w Gospodarstwie DoÅ›wiadczalnym w Felinie stanowi również pomoc dydaktycznÄ… dla studentów.

 

 

Zaplecze badawcze
 

     Katedra posiada w Gospodarstwie DoÅ›wiadczalnym w Felinie ogrzewanÄ… szklarniÄ™ z pomieszczeniem laboratoryjnym do szybkich analiz, pomieszczeniem socjalnym dla pracowników, tunele foliowe, wiatÄ™ z pomieszczeniami magazynowymi, przechowalniÄ™ materiaÅ‚u roÅ›linnego i garaż oraz nowoczesnÄ… suszarniÄ™ do suszenia zióÅ‚ i warzyw. Od kwietnia 2008 utworzono w Katedrze Laboratorium JakoÅ›ci Warzyw i Surowców Zielarskich w którym przeprowadzana jest ocena zawartoÅ›ci substancji biologicznie czynnych wystÄ™pujÄ…cych w warzywach i zioÅ‚ach: wÅ‚ókna, wit.C, biaÅ‚ka, cukrów, chlorofilu, antocjanów, kwasów fenolowych, flawonoidów, kapsaicynoidów, alkaloidów, azotanów i azotynów, olejku eterycznego, oleju tÅ‚ustego, zanieczyszczeÅ„ mineralnych i organicznych. Laboratorium wyposażone jest w wysokiej jakoÅ›ci sprzÄ™t laboratoryjny min. spektrofotometry, chromatograf cieczowy HPLC.

 


OFERTA


Kierunki badań

 

  •  agrotechnika roÅ›lin warzywnych, leczniczych i przyprawowych w uprawie polowej i pod osÅ‚onami
  •  intensyfikacja plonowania roÅ›lin warzywnych, leczniczych i przyprawowych w aspekcie jakoÅ›ci surowców zielarskich i warzyw
  • ocena wartoÅ›ci przydatnoÅ›ci dla przemysÅ‚u krajowych i zagranicznych odmian roÅ›lin warzywnych
  • ocena wartoÅ›ci przechowalniczej i wartoÅ›ci biologicznej roÅ›lin warzywnych
  • ocena i dobór metod konserwowania surowców zielarskich
  • ocena zawartoÅ›ci metabolitów wtórnych w warzywach i surowcach zielarskich

 

Kontakt:


Kierownik Katedry


prof. dr hab. Halina Buczkowska

tel.: 81-524 71 16 e-mail: halina.buczkowska@up.lublin.pl