wip   Witamy na Wydziale Inżynierii Produkcji
Menu

20-612 LUBLIN, ul. Głęboka 28
tel. (+81) 531 96 60, fax. (+81) 531 96 69




Dydaktyka

« wstecz

1. Edukacja techniczno-informatyczna:

  • Inżynierie przemysłu mięsnego, owocowo-warzywnego i paszowego.
  • Gospodarka surowcami ubocznymi. 

 

2. Technika rolnicza i leśna

  • Maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczego.
  • Maszyny spożywcze.
  • Procesy przetwarzania surowców spożywczych.
  • Nowe kierunki w przetwórstwie żywności.
  • Komputerowe wspomaganie produkcji żywności.
  • Komputerowe wspomaganie obliczeń inżynierskich.
  • Komputerowe wspomaganie projektowania produkcji i procesów utrwalających.
  • Energetyczne wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego.
  • Przetwórstwo strączkowych i oleistych.
  • Przetwórstwo surowców zwierzęcych.
  • Inżynieria przetwórstwa surowców zwierzęcych.
  • Inżynieria przetwórstwa owoców i warzyw.
  • Techniczne wyposażenie zakładów przemysłu owocowo-warzywnego.
  • Małe technologie.
  • Inżynierie specjalne.
  • Zagrożenia w produkcji żywności.

 

3. Zarządzanie i inżynieria produkcji

  • Maszyny przemysłu spożywczego.
  • Procesy produkcyjne.
  • Procesy technologiczne w przetwórstwie owoców i warzyw.
  • Przetwarzanie surowców pochodzenia zwierzęcego.
  • Inżynieria gastronomiczna.
  • Inżynieria produkcji pasz.
  • Inżynieria przemysłu cukierniczego.
  • Gospodarka surowcami ubocznymi w przemyśle spożywczym.
  • Normalizacja w przemyśle spożywczym.
  • Projektowanie nowego produktu spożywczego i jego dystrybucja.
  • Fizyczne właściwości surowców i żywności. 

 

Tematyka realizowanych prac dyplomowych:

  • wpływ cieplnego oddziaływania promieni podczerwonych na właściwości fizyczne i technologiczne surowców roślinnych,
  • obróbka wstępna i przetwórstwo surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • przetwórstwo surowców mleczarskich, mięsnych, drobiarskich i rybnych,
  • technika i technologia przetwórstwa surowców kaszarskich,
  • technika i organizacja produkcji żywności nisko-przetworzonej (wyroby tradycyjne, regionalne, lokalne i wegetariańskie),
  • zaplecze techniczno-technologiczne i produkcja koncentratów i dodatków spożywczych,
  • modyfikowanie cech fizycznych i technologicznych surowców roślinnych i zwierzęcych,
  • właściwości fizyczne surowców spożywczych i paszowych,
  • tekstura produktów spożywczych,
  • zagadnienia techniczno-technologiczne w przemyśle paszowym, owocowo-warzywnym, mleczarskim i mięsnym,
  • systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym,
  • przechowalnictwo owoców i warzyw,
  • przechowalnictwo i konserwacja zbóż,
  • analiza przydatności nowych technik oceny dojrzałości owoców,
  • wybrane procesy jednostkowe w przetwórstwie rolno-spożywczym (ekstrakcji w układzie ciecz-ciało stałe, tłoczenie soku, rozdrabnianie, zagęszczanie),
  • wykorzystanie pulsującego pola akustycznego w procesie ekstrakcji ziół,
  • wyznaczanie charakterystyk reologicznych cieczy nienewtunowskich,
  • komputerowe projektowanie procesów i maszyn spożywczych,
  • zmiany właściwości fizycznych surowców i produktów spożywczych po obróbce cieplnej,
  • założenia techniczne i organizacyjne zakładów gastronomicznych różnego typu i wielkości oraz gospodarstw agroturystycznych,
  • granulacja bezciśnieniowa (procesy otoczkowania, powlekania),
  • produkcja pasz przemysłowych.