wip   Witamy na Wydziale Inżynierii Produkcji
Menu

20-612 LUBLIN, ul. Głęboka 28
tel. (+81) 531 96 60, fax. (+81) 531 96 69




Badania

« wstecz

Do najważniejszych prac naukowo-badawczych realizowanych w Katedrze można zaliczyć:

  • badania nad nowymi technikami przetwórczymi w przemyśle spożywczym,
  • badania dotyczące właściwości fizycznych, funkcjonalnych i technologicznych surowców oraz produktów spożywczych,
  • badania nad zmianami mikrostruktury surowców i produktów spożywczych,
  • badania związane z przechowywaniem i konserwacją surowców i produktów spożywczych,
  • badania nad przygotowaniem nasion roślin strączkowych i zbóż do przetwórstwa,
  • badania nad wykorzystaniem promieniowania podczerwonego, mikrofal i ultradźwięków w przemyśle spożywczym,
  • badania zjawisk zachodzących w trakcie nawilżania nasion,
  • badania nad wykorzystaniem i utylizacją surowców ubocznych i odpadów przemysłu spożywczego,
  • badania związane z zarządzaniem jakością w przemyśle spożywczym,
  • badania dotyczące problemów przetwórczych w gastronomii,
  • badania eksploatacyjne linii i maszyn w przemyśle spożywczym.