wip   Witamy na Wydziale Inżynierii Produkcji
Menu

20-612 LUBLIN, ul. Głęboka 28
tel. (+81) 531 96 60, fax. (+81) 531 96 69




Projekty

« wstecz

Obecnie w Katedrze realizowane są następujące projekty badawcze:

  • Badania modelowe zmian właściwości fizycznych i oporu przepływu w trakcie przechowywania ziarna zbóż i śrut (N N313 013336) – kierownik: prof. dr hab. inż. Elżbieta Kusińska.
  • Wpływ obróbki wstępnej nasion rzepaku na proces wytłaczania oleju i jego jakość (N N313 155035) - kierownik projektu dr hab. inż. Marian Panasiewicz, prof. nazw. UP (grant promotorski).
  • Impregnacja próżniowa żyta i pszenicy jako metoda pozwalająca na wyeliminowanie lub ograniczenie długotrwałego leżakowania nawilżonego ziarna przed przemiałem (N N312 162234) - kierownik: dr inż. Leszek Rydzak.  


Katedra prowadzi studia podyplomowe w zakresie:

  • „Technika i technologia produkcji pasz przemysłowych”,
  • „Techniki gastronomiczne w turystyce”. 


Przy Katedrze działa Koło Naukowe - Komputerowe projektowanie procesów inżynierii spożywczej (CAE), którego opiekunem jest dr inż. Zbigniew Kobus.

Pracownicy Katedry odbyli następujące staże w Centralnym Laboratorium Aparaturowym Akademii Rolniczej w Lublinie w zakresie:

  • „Spektrofotometria UV-VIS”,
  • „Preparatyka materiałów do badań techniką mikroskopii świetlnej i elektronowej”.