foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76




Badania

« wstecz

 

Pracownicy Zakładu Technologii Mleka i Hydrokoloidów zajmują się następującymi zagadnieniami:

 

  • właściwościami funkcjonalnymi składników żywności w tym: żelowaniem i tworzeniem pian,
  • fizykochemią układów białka-sacharydy,
  • reologią,
  • technologią serów topionych,
  • deserów mlecznych i napojów fermentowanych,
  • technologią margaryn i sosów.

 

 

NASZ SPRZĘT:

 

    »

 

  

Przykładowe osiągnięcia to:

 

  • Opracowanie metody otrzymywania polimerów/agregatów białek serwatkowych, które można używać jako substancje żelującą lub zwiększającą lepkość. Metoda ta została opatentowana w USA (trzy patenty).
  • Opracowanie technologii produkcji analogów serów topionych z dodatkiem białek serwatkowych lub ich polimerów.
  • Opracowanie technologii produkcji deserów mlecznych bez udziału polisacharydowych substancji zagęszczających i żelujących.
  • Opracowanie metody poprawy właściwości serów przy użyciu transglutaminazy.
  • Odkrycie szeregu interakcji pomiędzy białkami i sacharydami i ich wpływ na właściwości funkcjonalne białek.
  • Opracowanie nowej metody badania topliwości sera.
  • Opracowanie nowatorskiej metody otrzymywania napowietrzonych żeli z białek serwatkowych.
  • Opracowanie technologii otrzymywania deserów mlecznych przy wykorzystaniu zjawiska odwracania struktury żelu po jej zniszczeniu.