foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Technologia Żywności i Żywienie Człowieka

« wstecz

 

 

studia stacjonarne I i II stopnia  

i niestacjonarne I i II stopnia stopnia

 


  Ulotka  PDF   |   Plan studiów   |   Efekty ksztaÅ‚cenia


 

Technologia żywnoÅ›ci i żywienie czÅ‚owieka to kierunek integrujÄ…cy wiedzÄ™ z zakresu chemii żywnoÅ›ci oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych. Inżynier technologii żywnoÅ›ci opracowuje i wykorzystuje technologie otrzymywania produktów żywnoÅ›ciowych wysokiej jakoÅ›ci, estetycznie opakowanych, smacznych, zdrowych. Absolwent kierunku jest specjalistÄ… w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakoÅ›ci żywnoÅ›ci.

 

Forma studiów:

 

Studia stacjonarne I stopnia trwajÄ… 3,5 roku (7 semestrów). Studia niestacjonarne I stopnia trwajÄ… 4 lata (8 semestrów). Absolwent uzyskuje tytuÅ‚ zawodowy inżyniera.

 

Absolwent studiów I stopnia może kontynuować naukÄ™ na 

studiach stacjonarnych i niestacjonarnych II stopnia - 

magisterskich, a nastÄ™pnie na studiach  III stopnia.

 

Student ma możliwość wyboru jednego z bloków tematycznych dotyczÄ…cych technologii żywnoÅ›ci pochodzenia zwierzÄ™cego lub roÅ›linnego. Zdobywa wiedzÄ™ w ramach trzech podstawowych bloków przedmiotów obowiÄ…zkowych: ogólnych, kierunkowych podstawowych i kierunkowych zawodowych. KsztaÅ‚cenie obejmuje również blok  przedmiotów ekonomicznych.

 

 

Studia niestacjonarne pierwszego stopnia trwajÄ… 4 lata a drugiego stopnia trwajÄ… 2 lata. Student ma możliwość wyboru jednego z bloków tematycznych dotyczÄ…cych technologii żywnoÅ›ci pochodzenia zwierzÄ™cego lub roÅ›linnego. Zdobywa wiedzÄ™ w ramach trzech podstawowych bloków przedmiotów obowiÄ…zkowych: ogólnych, kierunkowych podstawowych i kierunkowych zawodowych. KsztaÅ‚cenie obejmuje również blok przedmiotów ekonomicznych.

 

Specjalności:

 

  •   żywienie czÅ‚owieka (s, n  - tylko II stopieÅ„)
  •   przetwórstwo żywnoÅ›ci (s, n  - tylko II stopieÅ„)

 

Specjalizacje:

 

PrzykÅ‚adowe specjalizacje realizowane na kierunku to: żywienie czÅ‚owieka, gastronomia, technologie: mleczarska; miÄ™sa i przetworów miÄ™snych; owoców, warzyw i grzybów; przetwórstwo zbóż; biotechnologia żywnoÅ›ci, zarzÄ…dzanie jakoÅ›ciÄ… żywnoÅ›ci i inne. 

 

 

 

Perspektywy zawodowe:

 

W zawodzie technologa żywnoÅ›ci i żywienia czÅ‚owieka wystÄ™puje wiele specjalizacji, a za tym idzie również różnorodność
zajmowanych stanowisk. Absolwent jest przygotowany m.in. do pracy w przedsiębiorstwach jako:

 

  • kierownik wyższego szczebla np. zakÅ‚adu, gdzie dba o sprawne funkcjonowanie przedsiÄ™biorstwa;
  • kierownik Å›redniego szczebla np. zmiany, linii, gdzie nadzoruje pracÄ™ podlegÅ‚ych mu pracowników oraz koordynuje i nadzoruje przebieg poszczególnych etapów produkcji;
  • kierownik niższego szczebla - brygadzista, gÅ‚ówny technolog;
  • laborant, który wykonuje wszechstronne analizy biochemiczne surowców, produktów, czuwa nad ich jakoÅ›ciÄ…;
  • pracownik naukowy, który opracowuje nowe receptury i technologie w skali laboratoryjnej, prowadzi badania nad
    poprawÄ… jakoÅ›ci i trwaÅ‚oÅ›ci produktów spożywczych, dodatkowo poszerzajÄ… swojÄ… wiedzÄ™, prowadzÄ…
    działalność dydaktyczną.

 

 


Absolwent może pracować m.in. w:


•    różnych dziaÅ‚ach przemysÅ‚u spożywczego,
•    chÅ‚odnictwie i przechowalnictwie żywnoÅ›ci,
•    placówkach kontroli jakoÅ›ci i laboratoriach analizy żywnoÅ›ci,
•    zakÅ‚adach żywienia zbiorowego,
•    przy projektowaniu i organizacji procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów,
•    w dystrybucji i handlu żywnoÅ›ciÄ…,
•    ksztaÅ‚towaniu jakoÅ›ci i bezpieczeÅ„stwa zdrowotnego produktów spożywczych.

 

 

 

Stawiamy na praktykÄ™!


•    zajÄ™cia terenowe i praktyczne
•    samodzielne przeprowadzanie badaÅ„ w trakcie zajęć
•    praktyki obowiÄ…zkowe i ponadprogramowe, staże i praktyki zagraniczne
•    wymiana miÄ™dzynarodowa w ramach programu LLP-Erasmus oraz krajowa poprzez program MOSTAR
•    wsparcie Biura Karier Studenckich
•    lektoraty z jÄ™zyków obcych uwzglÄ™dniajÄ… sÅ‚ownictwo specjalistyczne, typowe dla danego kierunku
•    szereg kóÅ‚ naukowych i organizacji studenckich, w których można rozwijać swoje zainteresowania

 

 

 

 

 

REKRUTACJA

 

 

Rekrutacja na studia odbywa siÄ™ drogÄ… elektronicznÄ… za pomocÄ… systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne sÅ‚uży do zÅ‚ożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródÅ‚em przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postÄ™powania rekrutacyjnego. 

 

O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.

PostÄ™powanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
- z tzw. nowÄ… maturÄ… oparte jest na wynikach części pisemnej zewnÄ™trznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane sÄ… mnożniki odnoszÄ…ce siÄ™ do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym. 

- z tzw. starÄ… maturÄ… oparte jest na konkursie Å›wiadectw dojrzaÅ‚oÅ›ci. Jeżeli kandydat nie zdawaÅ‚ egzaminu dojrzaÅ‚oÅ›ci z przedmiotów objÄ™tych konkursem, wówczas brane sÄ… pod uwagÄ™ oceny koÅ„cowe z tych przedmiotów uwzglÄ™dnione na Å›wiadectwie ukoÅ„czenia szkoÅ‚y. 

- Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależnoÅ›ci od tematyki konkursu lub olimpiady uwzglÄ™dnia siÄ™ zasady preferencyjne.

  

Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji:

język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, matematyka, chemia, fizyka i astronomia, informatyka.


Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:

  poziom
podstawowy
poziom
rozszerzony
język obcy: 1.3 2.0
Jeden przedmiot do wyboru: 2.0 4.0

 

O przyjęcie na studia drugiego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający dyplom inżyniera z kierunku technologia żywności i żywienie człowieka albo dyplom inżyniera lub magistra inżyniera uzyskany na kierunkach pokrewnych.

 


 

KONTAKT W SPRAWIE REKRUTACJI:

Centrum Dydaktyki i Spraw Studenckich:

tel. 81 445 66 45 lub 445 68 85

rekrutacja@up.lublin.pl

 

 

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii:

tel. 81 462 33 88

dziekanat.nzb@up.lublin.pl