wip   Witamy na Wydziale Inżynierii Produkcji
Menu

20-612 LUBLIN, ul. Głęboka 28
tel. (+81) 531 96 60, fax. (+81) 531 96 69



Oferta naukowo-badawcza dla firm - Wydz. Inżynierii Produkcji

« wstecz

Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz

Tel./fax 81 531 96 45

e-mail: dariusz.andrejko@up.lublin.pl

 

  • WÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizyczne surowców i produktów spożywczych: ksztaÅ‚towanie jakoÅ›ci żywnoÅ›ci poprzez modyfikacjÄ™ wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych surowców; wpÅ‚yw wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych surowców na jakość żywnoÅ›ci

 

  • Obróbka cieplna surowców i produktów spożywczych: analiza zmian wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci surowców i żywnoÅ›ci pod wpÅ‚ywem obróbki cieplnej

 

  • Zanieczyszczenia żywnoÅ›ci: analiza wpÅ‚ywu zanieczyszczeÅ„ chemicznych i fizycznych na wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci żywnoÅ›ci; rola dodatków do żywnoÅ›ci; zagrożenia wynikajÄ…ce ze stosowania surowców GM i napromieniowania żywnoÅ›ci

 

  • Ocena jakoÅ›ci olejów: okreÅ›lanie liczby kwasowej, nadtlenkowej i stabilnoÅ›ci oksydatywnej poprzez wyznaczanie czasu indukcji 

 

  • Inżynieria gastronomiczna: badania procesów technologicznych stosowanych w gastronomii oraz zmian wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych i chemicznych surowców oraz produktów po obróbce technologicznej

 

  • Chemiczna i biochemiczna konwersja materiaÅ‚ów biologicznych ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem przetwarzania i wykorzystania odnawialnych źródeÅ‚ energii; w tym oznaczenia substancji biologicznie aktywnych: skÅ‚ad wyższych kwasów tÅ‚uszczowych metodÄ… chromatografii gazowej, aktywność antytrypsynowa (TIA) metodÄ… BAPA, aktywność neurotoksyn metodÄ… BOAA

 

  • Surowce uboczne: zagospodarowanie surowców ubocznych i gospodarka odpadami w przemyÅ›le rolno-spożywczym

 

Katedra Inżynierii Mechanicznej i Automatyki

Tel./fax 81 531 97 56

e-mail: ztmia@up.lublin.pl

 

  • WykorzystujÄ…c oprogramowanie Autodesk Inventor prowadzone sÄ… prace projektowe maszyn i urzÄ…dzeÅ„ technicznych. W ramach projektowania wykonywane sÄ… analizy wytrzymaÅ‚oÅ›ciowe, optymalizacyjne, funkcjonalne oraz wykonywana jest kompletna dokumentacja techniczna obejmujÄ…ca modele 3D, rysunki zÅ‚ożeniowe i wykonawcze 

     

  • W Katedrze znajduje siÄ™ aparatura do pomiarów cech mechanicznych materiaÅ‚ów roÅ›linnych w warunkach obciążeÅ„ udarowych

     

Katedra Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji

Tel. /fax 81532 06 44

e-mail: kat.melioracja@up.lublin.pl

 

  • Projektowanie, ocena skutecznoÅ›ci dziaÅ‚ania, ocena oddziaÅ‚ywania na Å›rodowisko i optymalizacja pracy maÅ‚ych oczyszczalni Å›cieków 

     

  • Rewaloryzacja zdegradowanych zmeliorowanych dolin rzecznych 

     

  • Projektowanie obiektów maÅ‚ej retencji i gospodarowania wodami opadowymi 

     

  • Projekty rekultywacji gruntów zdegradowanych

     

  • Projekty rewaloryzacji terenów rolniczych 

     

  • Ocena zagrożeÅ„ erozjÄ… i kompleksowe melioracje przeciwerozyjne 

     

  • SporzÄ…dzanie operatów wodno-prawnych

     

  • Wykonywanie opracowaÅ„ i analiz kartograficznych i geoinformatycznych (GIS) 

     

  • Ocena warunków mikroklimatycznych w budynkach inwentarskich, usÅ‚ugi w zakresie oznaczeÅ„ skÅ‚adników oraz wskaźników jakoÅ›ci wód i Å›cieków: temperatura, pH, tlen rozpuszczony, przewodność elektrolityczna, twardość ogólna, twardość wapniowa, azot (ogóÅ‚em, amonowy, azotynowy, azotanowy), ChZT, BZT5, fosfor ogóÅ‚em fosforany, żelazo, chlorki, potas, siarczany, zawiesiny ogólne

     

Katedra Fizyki

Tel. 81445 65 85, fax 81533 35 49

e-mail: katedra.fizyki@up.lublin.pl

 

  • Badania dotyczÄ…ce spektroskopii molekularnej, zwiÄ…zków biologicznie ważnych oraz badania modelowe bÅ‚on biologicznych (lipidowych)

     

  • Badania zwiÄ…zane z oddziaÅ‚ywaniem pól elektrycznych, magnetycznych,Å›wiatÅ‚a lasera oraz pól elektromagnetycznych na materiaÅ‚ biologiczny 

     

  • Wyznaczanie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci mechanicznych cienkoÅ›ciennych materiaÅ‚ów biologicznych

     

  • OkreÅ›lanie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizyko-chemicznych wody

     

  • Spektrometria masowa

     

Katedra Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej

Tel. centr. 81 461 00 61 w. 122, 292, 104

Tel./ fax 81461 06 83,

e-mail: ktc@up.lublin.pl

e-mail: leszek.moscicki@up.lublin.pl

 

  • WpÅ‚yw warunków konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia na zmianÄ™ wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych i chemicznych suszu z owoców i warzyw

 

  • Analizy energetyczna i egzergetyczna procesów i urzÄ…dzeÅ„ cieplnych wykorzystywanych w przemyÅ›le rolno-spożywczym

 

  • Możliwość okreÅ›lenia: wartoÅ›ci energetycznej paliw i biopaliw staÅ‚ych, aktywnoÅ›ci wody produktów spożywczych oraz doboru odpowiednich warunków przechowywania

 

  • Ekstruzja Å›rodków spożywczych

      

  • Kompleksowe badania nad procesem ekstruzji różnego pochodzenia surowców roÅ›linnych z przeznaczeniem na cele spożywcze, paszowe i przemysÅ‚owe

     

  • MożliwoÅ›ci ksztaÅ‚towania pożądanych cech żywnoÅ›ci i pasz

     

  • Å»ywność wygodna - możliwoÅ›ci opracowania nowych receptur i technologii wytwarzania szerokiego asortymentu produktów wykazujÄ…cym znamiona żywnoÅ›ci wygodnej, funkcjonalnej i prozdrowotnej

     

  • Wykorzystanie niestandardowych surowców i dodatków w celu poprawy charakterystyki żywieniowej i funkcjonalnej produktów spożywczych, zwÅ‚aszcza z wykorzystaniem techniki ekstruzji do modelowania cech użytkowych żywnoÅ›ci

     

  • Podnoszenie wartoÅ›ci odżywczej wyrobów przez zastosowanie dodatków pochodzenia naturalnego m.in. zwiÄ™kszajÄ…cych zawartość bÅ‚onnika pokarmowego, wykazujÄ…cych cechy stabilizatorów, emulgatorów, hydrokoloidów itp.

     

  • Opracowywanie receptur i technik wytwarzania prozdrowotnych przekÄ…sek zbożowych, badanie wpÅ‚ywu parametrów ekstruzji na cechy produktów (wyroby instant, RTE podgotowane, bÅ‚yskawiczne)

     

  • Modyfikacja skrobi metodÄ… ekstruzji - nadawanie surowcom skrobiowym Å›ciÅ›le zdefiniowanych cech użytkowych z przenaczeniem na zagÄ™stniki, stabilizatory, lepiszcza, Å›rodki klejÄ…ce; możliwoÅ›ci zastosowania skrobi modyfikowanych w przetwórstwie spożywczym, paszowym oraz w zastosowaniach przemysÅ‚owych np. przemysÅ‚ chemiczny, papierniczy i tekstylny

     

  • Badanie wpÅ‚ywu  parametrów ekstruzji na wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizykochemiczne, reologiczne i użytkowe modyfikatów skrobiowych

     

  • Badania cech fizykochemicznych i użytkowych produktów spożywczych i paszowych oraz opakowaÅ„

     

  • Badanie gÄ™stoÅ›ci, wodochÅ‚onnoÅ›ci, wskaźników WAI, WSI żywnoÅ›ci i pasz oraz stabilnoÅ›ci wodnej karm dla zwierzÄ…t

     

  • Badanie cech mechanicznych i wytrzymaÅ‚oÅ›ciowych (twardość, elastyczność, odksztaÅ‚cenie, odporność na uszkodzenia)

     

  • Ocena barwy produktów z wykorzystaniem kolorymetru odwzorowujÄ…cego Lovibond CamSystem500

  • Badanie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pastowych i procesu kleikowania skrobi z wykorzystaniem urzÄ…dzenia Micro-Visco-Amylograph firmy Brabender

 

  • Badanie cech tekstury artykuÅ‚ów spożywczych na aparacie Zwick z wykorzystaniem komory Kramera, komory Ottawa, komory do ekstruzji wstecznej, noży tnÄ…cych i penetratorów różnego ksztaÅ‚tu

     

  • Badanie cech użytkowych i wytrzymaÅ‚oÅ›ciowych materiaÅ‚ów opakowaniowych np. odpornoÅ›ci na rozciÄ…ganie, rozerwanie, przebicie, zginanie itp.

     

  • Biopolimery biodegradowalne 

     

  • MożliwoÅ›ci opracowania technologii wytwarzania i przeprowadzanie badaÅ„ eksploatacyjnych z zastosowaniem techniki ekstruzji do wytwarzania biopolimerów opakowaniowych oraz z zastosowaniem linii wytÅ‚aczania z rozdmuchem w skali póÅ‚technicznej do wytworzenia folii biodegradowalnych z surowców skrobiowych

  • Zastosowanie dodatków funkcjonalnych i ich wpÅ‚yw na cechy folii opakowaniowych biodegradowalnych

     

Katedra Energetyki i Åšrodków Transportu

Tel./fax 81 531 97 17,  531 97 25

e-mail: keip@up.lublin.pl

 

  • Laboratorium i hamownia silników spalinowych, laboratorium paliw i smarów, pracownia pojazdów, pracownia elektrotechniki pojazdowej, pracownia komputerowa systemów wspomagania projektowania pojazdów

     

  • Kolorymetr, estryfikator, stanowisko do badania i nastaw regulacyjnych pomp wtryskowych, stanowisko do badania przebiegu wtrysku

     

  • Analizator spalin pracujÄ…cy na zasadzie pomiaru widma podczerwieni, absorbcyjny dymomierz spalin               

     

  • Stanowiska dynamometrzyczne, analizator dźwiÄ™ku i drgaÅ„, mobilne stanowisko do pomiaru parametrów trakcyjnych pojazdów

     

  • Wielofunkcyjny system diagnostyczny AVL do pomiaru parametrów pracy silników spalinowych

     

  • Zestaw serwisowy ADVISOR CF-29 do diagnostyki ciÄ…gników rolniczych

     

  • Zestaw diagnostyczny ADP do diagnostyki samochodów osobowych              
  • Stanowisko pomiarowo-demonstracyjne zasobników ukÅ‚adu zasilania silników o ZS

     

Katedra Zastosowań Matematyki i Informatyki

Tel. 81 531 96 21

e-mail: katedra.matematyki@up.lublin.pl

 

  • Planowanie eksperymentów z wykorzystaniem programu Desig Expert: ukÅ‚ady z replikacjÄ… czÄ…stkowÄ…, ukÅ‚ady dla mieszanin, ukÅ‚ady rotacyjne

     

  • Przeprowadzenie statystycznej analizy danych wielowymiarowymi metodami statystycznymi: metodÄ… analizy wariancji, analizy skupieÅ„, skÅ‚adowych gÅ‚ównych, analizy dyskryminacyjnej i analizy czynnikowej

     

  • Modelowanie i prognozowanie procesów za  pomocÄ… szeregów czasowych

     

  • Analiza danych ankietowych

     

  • Modelowanie i analiza doÅ›wiadczeÅ„ czynnikowych z powtarzanymi pomiarami

     

  • Metody statystyczne w zarzÄ…dzaniu jakoÅ›ciÄ…: narzÄ™dzia tradycyjne, karty kontrolne, analiza zdolnoÅ›ci procesu i maszyny, statystyczna kontrola odbiorcza: liczebność próby, plany badaÅ„ 

     

  • Analiza statystyczna doÅ›wiadczeÅ„ biologicznych

     

  • Modelowanie z wykorzystaniem regresji wielozmianowej, porównywanie modeli

     

  • Heteroscedastyczne modele regresji

      

  • OkreÅ›lanie liczebnoÅ›ci próby

      

  • Automatyczna indeksacja dźwiÄ™kowych baz danych

     

  •  Metody geostatystyczne, analiza danych przy użyciu programu ArcGIS                 

     

  • Komputerowe modelowanie pola elektromagnetycznego i przepÅ‚ywów pÅ‚ynów przy użyciu oprogramowania Sim4Life

     

  • Analiza danych z wykorzystaniem specjalistycznego oprogramowania (Statistica, SAS, MatLab, Mathematica, SPSS, Statgraphics, Statistica Data Miner

 

  • Graficzna prezentacja danych z wykorzystaniem oprogramowania ORIGIN

     

  • Wizualizacja procesów technologicznych oraz graficzna prazentacja organizacji pracy w przedsiÄ™biorstwie przy zastosowaniu programu CorelDRAW

     

Katedra Eksploatacji Maszyn i ZarzÄ…dzania Procesami Produkcyjnymi

Tel. 81 531 97 34, fax 531 83 29

e-mail: jozef.sawa@up.lublin.pl

 

  • Eksploatacja i doskonalenie konstrukcji maszyn rolniczych

     

  • Opracowanie i wdrażanie systemów zapewnienia jakoÅ›ci

     

  • ZarzÄ…dzanie technikÄ… w rolnictwie

     

  • Badanie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci agrofizycznych roÅ›lin przemysÅ‚owych, energetycznych

     

  • Prowadzenie badaÅ„ nad odnawialnymi źródÅ‚ami energii

     

  • Ocena stanu technicznego opryskiwaczy w tym rozpylaczy rolniczych, oferowanych do obrotu handlowego

     

  • Ocena nierównomiernoÅ›ci poprzecznej i wzdÅ‚użnej wysiewu rozsiewaczami nawozów mineralnych

     

  • Opracowanie norm wysiewu dla rozsiewaczy nawozów mineralnych

     

Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych

Tel. centr. 81 461 00 61, w. 295, 105
fax 81 441 09 49

e-mail: katedra kims@up.lublin.pl

 

 

  • Badania surowców, maszyn, linii oraz procesów przetwórczych w przemyÅ›le rolno-spożywczym i gastronomii

     

  • Badania teoretyczne i empiryczne procesu rozdrabniania, ciÅ›nieniowego i bezciÅ›nieniowego aglomerowania surowców roÅ›linnych

     

  • Badania odpornoÅ›ci na pÄ™kanie surowców roÅ›linnych - ziarna zbóż

  • Badania procesu wypieku pieczywa z różnymi dadatkami oraz ocena cech reologicznych różnych produktów spożywczych

  • Badania procesu granulowania materiaÅ‚ów biologicznych

 

  • Badania zjawisk wystÄ™pujÄ…cych podczas skÅ‚adowania materiaÅ‚ów sypkich i ziarnistych

     

  • Badania wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych, w tym reologicznych surowców i produktów spożywczych oraz mikrostruktury materiaÅ‚ów biologicznych, opracowywanie metodyk badaÅ„ wybranych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizycznych pod kÄ…tem standaryzacji i unifikacji

     

  • Badania nowych technik przetwarzania surowców przy zastosowaniu ultradźwiÄ™ków, mikrofal i obróbki mechanicznej

     

  • Badania nad obÅ‚uskiwaniem nasion

     

  • Badania separacji materiaÅ‚ów sypkich (ziarna zbóż, nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych i oleistych oraz innych nasion i zióÅ‚)

     

  • Badania nad obróbkÄ… termicznÄ… i hydrotermicznÄ… materiaÅ‚ów pochodzenia roÅ›linnego

     

  • Badania wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci surowców kaszarskich i technik ich przetwarzania

     

  • Badania nowych technologii w produkcji cukierniczo-ciastkarskiej

     

  • Badania nad zagospodarowaniem odpadów przemysÅ‚u rolno-spożywczego

     

Katedra Podstaw Techniki

Tel./fax 81 531 96 88

e-mail: marek.kuna-broniowski@up.lublin.pl

 

  • Programowanie sterowników PLC do celów sterowania liniami technologicznymi w czasie rzeczywistym 

     

  • ZakÅ‚ad posiada certyfikat autoryzacji OMRON w zakresie programowania, integracji iprogramowania systemów PLC, Mechatroniki oraz komponentów, automatyki przemysÅ‚owej firmy OMRON

     

  • Pomiary wilgotnoÅ›ci falami mikrofalowymi zwÅ‚aszcza maÅ‚ych obiektów

     

  • Wykorzystanie pól elektromagnetycznych w procesach technologicznych

     

  • Wytwarzanie energii sÅ‚onecznej przez ogniwa fotowoltaiczne

     

  • Ergonomiczna ocena stanowisk pracy w przemyÅ›le i rolnictwie z uwzglÄ™dnieniem oceny obciążania fizycznego, psychicznego oraz zasad projektowania wyposażania stanowisk

     

  • Ocena ryzyka zawodowego

     

  • Ocena warunków pracy 

     

  • Analiza wypadków i postÄ™powanie powypadkowe 

     

  • Badania makroskopowe i mikroskopowe elementów maszyn i urzÄ…dzeÅ„

     

  • OkreÅ›lanie prawdopodobnych przyczyn zniszczenia części maszyn

     

  • Probabilistyczne modelowanie procesów produkcyjnych po kÄ…tem niezawodnoÅ›ci procesowej oraz zarzÄ…dzania ryzykiem

     

  • Projektowanie komputerowych systemów wiedzy

      

  • Integracja danych dla potrzeb zarzÄ…dzania rolniczymi procesami produkcyjnymi

     

  • Badania w zakresie semantycznej integracji wiedzy na przykÅ‚adzie procesów w rolnictwie

     

Katedra Maszyn Rolniczych, Leśnych i Transportowych

tel. 81 531 96 11

e-mail: andrzej.marczuk@up.lublin.pl

 

  • Badania i ekspertyzy z zakresu prawidÅ‚owoÅ›ci dziaÅ‚ania i jakoÅ›ci warunków Å›rodowiskowych w budynkach inwentarskich

     

  • Doradztwo oraz wykonywanie ekspertyz prawidÅ‚owoÅ›ci doboru maszyn i urzÄ…dzeÅ„ do mechanizacji prac w produkcji zwierzÄ™cej

     

  • Doskonalenie technik i technologii produkcji roÅ›linnej stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym oraz niekonwencjonalnym (ekologicznym, precyzyjnym)

  • Doskonalenie technik i technologii pozyskiwania ziarna kukurydzy cukrowej na cele spożywcze, paszowe, przetwórcze i energetyczne

  • Badania dotyczÄ…ce jakoÅ›ci i przydatnoÅ›ci technologicznej kukurydzy cukrowej

  • Rozwijanie teorii i doskonalenie technologii oraz procesów zbioru roÅ›lin uprawnych

  • Techniczne, ekologiczne i ekonomiczne aspekty gospodarowania energiÄ… odnawialnÄ…, zwÅ‚aszcza biomasÄ… pochodzenia roÅ›linnego oraz wykorzystania (utylizacji) odpadów rolniczych i poprodukcyjnych

 

  • Badania energetyczne i jakoÅ›ci pracy agregatów ciÄ…gnikowo- maszynowych

 

  • Badania wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci agrofizycznych roÅ›lin uprawnych oraz pÅ‚odów i surowców rolnych

 

  • Badania maszyn ogrodniczych i leÅ›nych

 

  • Badania laboratoryjne siewników do siewu precyzyjnego nasion roÅ›lin ogrodniczych i leÅ›nych

 

  • Przeprowadzanie testów wytrzymaÅ‚oÅ›ciowych materiaÅ‚ów roÅ›linnych, zwierzÄ™cych i nawozów mineralnych

 

  • Wykorzystanie termowizji do badaÅ„ materiaÅ‚ów roÅ›linnych, obiektów i maszyn ogrodniczych i leÅ›nych

 

  • Wykorzystanie technologii druku 3D do szybkiego prototypowania części maszyn

 

Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz

Tel. centr. 81 461 00 61 w. 115

e-mail: katedra.chlodnictwa@up.lublin.pl

 

  • Modelowanie cieplnych procesów konserwacji ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem przebiegu chÅ‚odzenia, zamrażania i rozmrażania

     

  • Badania i doÅ›wiadczalna optymalizacja chÅ‚odniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów rolniczych i spożywczych

     

  • Badania temperatury i zakresu krioskopowego produktów

     

  • Zależność jakoÅ›ci w tym reologicznych i sensorycznych cech produktów i opakowaÅ„ od warunków obróbki chÅ‚odniczej 

     

  • Charakterystyka eksploatacyjna urzÄ…dzeÅ„ chÅ‚odniczych w powiÄ…zaniu z warunkami chÅ‚odniczej obróbki żywnoÅ›ci

     

  • Badania i doÅ›wiadczalna optymalizacja wykorzystania odwróconej fluidyzacji w inżynierii chÅ‚odnictwa, (uzyskany patent - urzÄ…dzenie do obróbki żywnoÅ›ci)

     

  • Badania jakoÅ›ci mrożonych ciast i pieczywa oraz obróbki chÅ‚odniczej żeli spożywczych

     

  • Badania wpÅ‚ywu dodatków (substancje prozdrowotne i ochronne, krioprotektanty) na chÅ‚odniczÄ… obróbkÄ™ żywnoÅ›ci wygodnej i funkcjonalnej

      

  • Wykorzystanie chÅ‚odzenia i zamrażania do poprawy efektywnoÅ›ci odziarniania kolb kukurydzy i ograniczania uszkodzeÅ„ ziarna, (uzyskany patent w zakresie sposobu przygotowania kolb kukurydzy do omÅ‚otu)

     

  • Charakterystyka zdolnoÅ›ci i energii kieÅ‚kowania nasion w obniżonej temperaturze

     

  • Energetyczne uwarunkowania pracy systemów technicznych przemysÅ‚u spożywczego, w tym instalacji chÅ‚odniczych i klimatyzacyjnych (uzyskany wzór użytkowy na zamek elektromagnetyczny)